Svijet
0

Iran izdao novčanicu s nuklearnim simbolom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran je u ponedjeljak objavio banknotu s nuklearnim simbolom, u potezu koji se smatra pokazivanjem nacionalne volje u suočavanju s međunaridnim sankcijama zbog njegovog insistiranja na obogaćivanju urana.

Nova novčanica od 50.000 rijala - vrijedna oko 5,40 dolara - također odražava rastuću inflaciju, koja je dovela do kritika politike predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. Ona vrijedi više nego dvostruko nego ranije najviše denominirana banknota, javio je AP.

Novčanica je odštampana u narandžastoj, zelenoj i plavoj boji i pokazuje nuklearni simbol na karti Irana. U kratkom tesktu navodi se citat Poslanika Muhammeda: "Čovjek iz zemlje Perzije steći će naučno znanje i pored toga što je daleko od Plejada." Plejade su nizovi zvijezda.

U skladu sa zakonom, banknota ima i portret ajatolaha Ruhollaha Homeinija, oca islamske revolucije iz 1979.

Državna televizija javila je da je Centralna banka pustila u opticaj šest miliona novih banknota i da će uvesti novih šest miliona u roku od dvije sedmice.

Nuklearni program izvor je nacionalnog ponosa u Iranu. Čak i vladini protivnici podržavaju program. U posljednjim mjesecima, ipak, i reformisti i konzervativci kritikovali su Ahmadinedžadiovu oštru retoriku, tvrdeći kako je donijela više štete nego koristi.

Iran je odbacio UN-ove zahtjeve da prekine s obogaćivanjem urana, insistirajući kako je njegov nuklearni program miroljubiv i u cilju je proizvodnje energije. SAD i njeni evropski saveznici zabrinuti su kako bi istinski cilj mogla biti proizvodnja nuklearnog oružja.