Međunarodni dokument
0

Iran ističe da je nuklearni sporazum važeći usprkos novim američkim stavovima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tvrdnje američkog predsjednika po kojima se Iran ne pridržava Nuklernaog sporazuma nemaju vrijednost i međunarodni kredibilitet i iste, u trenutku dok Međunarodna agencija za nuklearnu energiju kao jedina instanca zadužena za ovo pitanje konstantno potvrđuje privrženost Irana svojim obavezama vezano za Nuklearni sporazum, ponovo potvrđuju činjenicu da Amerika nije pouzdan pregovarački partner, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Islamske Republike Iran kao odgovor na američku najavu nove politike prema Iranu, uključujući problematiziranje nuklearnog sporazuma s tom zemljom.

Vlasti u Teheranu ističu kako je nuklearni sporazum važeći međunarodni dokument i "besprimjerno dostignuće u oblasti suvremene diplomacije o kojem se niti može ponovno pregovarati niti se može mijenjati".

"Nuklearni sporazum nije bilateralni sporazum koji bi, povlačenjem jedne strane, postao nevažeći, već je kao dio Rezolucije 2231 Vijeća sigurnosti potvrđen od strane svjetske zajednice. Stoga, ostale strane i međunarodna zajednica ne trebaju dopustiti da američki predsjednik može ismijavati ovaj sporazum. Islamska Republika Iran neće biti začetnik napuštanja nuklearnog sporazuma, no, ukoliko se u sklopu ovog sporazuma ne budu poštivali prava i interesi Irana, završiće sa svim svojim obavezama i bez ikakvog ograničenja nastaviti svoje miroljubive nuklearne aktivnosti", navodi se u službenom saopćenju iranskog MVP-a koje prenosi ambasada te zemlje u BiH.

Ističe se i kako je Amerika trenutno na međunarodnoj sceni izoliranija više nego ikada prije te kako se većina zemalja svijeta mobilizirale u podršci Nuklearnom sporazumu.