Negodovanje sa Zapada
13

Iran inspektorima IAEA-e ukinuo dozvolu za nadzor nuklearnog arsenala

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iranske vlasti su jučer oduzele dozvolu međunarodnim stručnjacima za inspekciju nuklearnog arsenala u zemlji, prema izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Šef IAEA-e Rafael Grossi izrazio je snažno negodovanje zbog tog poteza u službenom saopćenju, opisujući ga kao "neobično veliko i bez presedana".

Ovo djelovanje "utječe na normalnu planiranu i provedbu inspekcija u Iranu i jasno se suprotstavlja suradnji koja bi trebala postojati između Agencije i Irana", navodi se u saopćenju iz sjedišta agencije u Beču.

Ovo nije prvi put da su inspektori izgubili svoje ovlasti, iako je formalno dopušteno, Grossi je kritikovao Iran zbog ometanja "učinkovitog porođenja inspekcija IAEA-e u Iranu".

Današnjom odlukom, Iran je praktički eliminirao jednu trećinu glavne grupe najiskusnijih inspektora koje je Agencija odredila za Iran, istakao je Grossi. Nije poznato koliko je ukupno inspektora prisutno u zemlji.

"Ova odluka Irana vrijedna dubokog žaljenja još je jedan korak u pogrešnom smjeru i predstavlja nepotreban udarac ionako zategnutom odnosu između IAEA-e i Irana", dodao je Grossi. Pozvao je zemlju da preispita svoju odluku. Godine 2015. Tehran je potpisao nuklearni sporazum kojim se znatno ograničava obogaćivanje uranija i dopuštaju stroge provjere IAEA-e.

Cilj tog poteza bio je smanjiti nuklearno naoružanje u zemlji. Nakon što su Sjedinjene Američke Države 2018. izašle iz sporazuma pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, Iran je počeo povećavati nivo obogaćenog uranija prema pragovima koji su potrebni za nuklearno oružje i ograničavati inspekcije IAEA-e.