Zvanična potvrda UN-a
0

Iran ima dovoljno urana za atomsku bombu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran ima dovoljno obogaćenog urana za izradu atomske bombe, prvi put je zvanično potvrđeno iz Ujedinjenih nacija.

Tokom prve analize iranskog nuklearnog programa od dolaska Barracka Obame u Bijelu kuću, inspektori iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) otkrili su da lideri iz Teherana nisu bili iskreni kada je riječ o količini urana s kojom raspolažu.

Kako prenosi Daily Telegraph, iz Međunarodne agencije za atomsku energiju saopćeno je kako Iran u svojom nukleranom postrojenju u Natanzu raspolaže s ukupno 1.010 kg osiromašenog urana, što je za skoro trećinu veća količina od one koju je iranska vlada javnosti ranije otkrila. Ovim je i zvanično potvrđeno da Iran ima dovoljno urana koji bi se vrlo lako mogao iskoristiti za izradu nuklearne bombe.

Ove vijesti sasvim sigurno će sada još više zabrinuti Izrael, gdje su političari jasno dali do znanja da namjeravaju učiniti sve kako bi spriječili da se iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, koji se zakleo da će Izrael "izbrisati sa lica Zemlje", domogne nuklearne bombe.

Neugodno otkriće svakako predstavlja i izazov za novog američkog predsjednika, koji je obećao da će se ozbiljnije pozabaviti Iranom. Politički stručnjaci vjeruju da Obamini razgovori sa Iranom neće imati velik učinak, osim što će Teheran dobiti još više vremena da razvije program nuklearnog naoružanja do te mjere da je spreman za izvršenje vanjskog napada.