Potpisan ugovor
2

Iran i Rusija zajednički će graditi dvije nuklearne elektrane

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Iran će započeti gradnju dvije nuklearne elektrane na svojoj teritoriji u saradnji s ruskim stručnjacima, saopćio je u utorak iranski ministar energije Hamid Chitchian.

"Ugovor je potpisan između Organizacije za atomsku energiju Irana (AEOI) i Rusije, te podrazumijeva gradnju dvije nuklearne elektrane jačine 1.000 megavata, čija će gradnja uskoro početi", kazao je Chitchian.

Ove najave uslijedile su nakon što je čelnik AEOI-a Ali Akbar Salehi u subotu saopćio da će u Iranu uskoro početi gradnja dvije nove nuklearne elektrane.

Chitchian je također rekao da je u toku "još jedan aktivni projekat koji uključuje ministarstvo energije i Moskvu, a radi se o gradnji elektrane jačine 1.400 megavata u pokrajini Hormuzgan u blizini Perzijskog zaljeva", dodajući da su radovi na izgradnji ove elektrane već počeli.

U februaru je ruski ministar energije Aleksandar Novak naglasio da Moskva želi zaključiti ugovore s Iranom i također želi pomoći toj državi da izgradi više elektrana.

Iran planira velike radove na izgradnji elektrana i Rusija bi mogla dobiti značajan udio u ugovorima za njihovu izgradnju, kazao je Novak, javlja Xinhua.