Svijet
0

Iran gradi prvu domaću nuklearnu centralu

FENA
Iran je započeo izgradnju prve domaće nuklearne centrale u mjestu Darkovainu, na jugozapadu zemlje, objavio je u nedjelju iranski ministar energetike Parviz Fattah.

Taj nuklearni reaktor s instaliranom snagom od 360 megavata će se graditi isključivo pod nadzorom iranske Organizacije za atomsku energiju i iranskih stručnjaka, izjavio je Fattah, a prenijela agencija DPA.

Podpredsjednik države Gholam-Reza Aqazadeh, koji se nalazi na čelu Organizacije za atomsku energiju, izjavio je početkom mjeseca da će nova nuklearka biti izgrađena za četiri-pet godina.

Zapadne sile su izjavljivale da Iran ima tek jednu nuklearku u izgradnji, koja se nalazi u luci Bushehr na jugu zemlje, i da budući da Rusija to postrojenje snabdijeva nuklearnim gorivom, Iran neće imati potrebe da provodi svoj program obogaćivanja urana sadašnjim tempom.

S druge strane, Aqazadeh i iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad tvrde da će zbog toga što Iran planira graditi još nuklearnih elektrana, toj zemlji biti potrebno još nuklearnog goriva kako budu puštane u rad nove elektrane.

Gorivo za nuklearku u Darkovainu bi trebalo da osigura postrojenje "Natanz" u centralnom Iranu.

Nedavno je glasnogovornik komiteta iranskog parlamenta za pitanja nacionalne sigurnosti i vanjskih poslova Kazem Jalali izjavio da će iranske vlasti uskoro raspisati međunarodni tender za izgradnju 19 nuklearnih elektrana.

Dnevni list "Iran News“ je 24. decembra prenio izjavu Jalalija koji je naveo da će svaka nuklearna elektrana imati instaliranu snagu od po 1.000 megavata, ne navodeći druge detalje.

Iran, četvrti po veličini izvoznik nafte u svijetu, u sporu je sa zapadnim silama koje se boje da bi Teheran mogao iskoristiti svoj nuklearni program za proizvodnju oružja za masovno uništenje.

Iranske vlasti, pak, tvrde da im je nuklearno gorivo potrebno za rad elektrana, ukupne instalirane snage 20.000 megavata, koje planiraju izgraditi do 2020. godine.