Naoružani raketama
89

Iran formira novu mornaricu u sjeni: 50 hiljada dobrovoljaca i 33 hiljade plovila

B. H.
Kontraadmiral Alireza Tangsiri (Foto: X.com)
Kontraadmiral Alireza Tangsiri (Foto: X.com)
Mornarica Islamske revolucije garde (IRGC) formirala je dobrovoljačku (Basij) jedinicu sa zadatkom izvođenja mornaričkih vojnih operacija.

Lokalnim mornarima bit će dopušteno izvršavati misije na plovilima naoružanim raketama, prema zapovjedniku mornarice IRGC-a kontraadmiralu Alirezi Tangsiriju.

Tangsiri je kazao da pomorski Basij u Perzijskom zaljevu uključuje 55.000 dobrovoljaca s 33.000 plovila, napominjući da će druga faza biti uspostavljena u Kaspijskom jezeru.

Tangsiri je rekao da pomorski Basij uključuje velike brodove i brodove koji mogu ploviti sve do Tanzanije. Mornarica u sjeni bit će prisutna u nizu obalnih sela u južnom Iranu koja su opremljena vojnim plovilima.

"Snage Basija koriste plovila koja su opremljena oružjem kao što su rakete od 107 mm i ispaljuju ih kada je to potrebno", kazao je Tangsiri.

Ova vijest dolazi u pozadini pojačanih napetosti potaknutih napadima na komercijalne brodove u blizini obale Jemena, koji se pripisuju Hutijima koje podržava Iran.

Istovremeno, Washington razmatra pooštravanje mjera za zaštitu plovidbe u Crvenom moru, gdje su jemenski Hutiji gađali plovila posljednjih sedmica.