Svijet
0

Iran dobio podršku zemalja Kaspijskog mora za svoj nuklearni program

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran je dobio direktnu podršku priobalnih zemalja Kaspijskog mora, posebno Rusije, u razvoju svog nuklearnog programa, navodi se u zajedničkoj deklaraciji kojom se u utorak zatvara ovaj regionalni samit.

Pet zemalja - Azerbejdžan, Iran, Kazahstan, Rusija i Turkmenistan, okupljenih u Teheranu, "podržalo je pravo svake zemlje članice sporazuma o neširenju oružja, u istraživačkom razvoju, proizvodnji i korištenju nuklearne energije u mirnodopske svrhe, bez diskriminacije, u okviru tog sporazuma i mehanizama Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), navodi se u zajedničkoj deklaraciji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je govorio o ovom pitanju na konferenciji za štampu nakon ceremonije potpisivanja, rekavši da se "moraju dozvoliti mirnodopske nuklearne aktivnosti ".

Iran je predmet dviju rezolucija o sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a, koje je između ostalog izglasala i Rusija, zbog odbijanja Irana da prekine aktivnosti na obogaćivanju urana.

Putin će popodne razgovarati s iranskim dužnosnicima o pitanju nuklearne centrale koju Rusi grade u Bušeri, u Iranu.

"Rusija je jedina zemlja koja pomaže Iranu u izgradnji nuklearne centrale u mirne svrhe, što će biti i predmet ozbiljnih razgovora", rekao je predsjednik.