Zategnuti odnosi
38

Iran dao obećanje da će sarađivati sa IAEA po pitanju nuklearnih postrojenja

F. H.
Screenshoot: Youtube
Screenshoot: Youtube
Iran je dao sveobuhvatne garancije UN-ovoj organizaciji za nuklearni nadzor da će konačno pomoći u dugotrajnoj istrazi o česticama urana pronađenim na neprijavljenim lokacijama i čak ponovno instalirati uklonjenu opremu za nadzor.

Međunarodna agencija za atomsku energiju i Iran izdali su zajedničku izjavu o povratku šefa IAEA-e Rafaela Grossija s putovanja u Teheran samo dva dana prije kvartalnog sastanka Upravnog odbora agencije od 35 zemalja.

U izjavi je bilo malo detalja, ali mogućnost značajnog poboljšanja odnosa između njih dvoje vjerojatno će spriječiti pritisak Zapada za još jednom rezolucijom kojom se Iranu nalaže suradnja, rekli su diplomati. Iran je, međutim, i ranije davao slična obećanja koja su polučila malo ili ništa.

"Iran je izrazio svoju spremnost ... pružiti dodatne informacije i pristup kako bi se riješila neriješena pitanja zaštitnih mjera", stoji u zajedničkoj izjavi. U povjerljivom izvještaju IAEA-e državama članicama u koje je Reuters imao uvid stoji da se Grossi "raduje ... brzoj i potpunoj provedbi Zajedničke izjave".

Iran bi trebao omogućiti pristup informacijama, lokacijama i ljudima, rekao je Grossi na konferenciji na bečkom aerodromu ubrzo nakon slijetanja, sugerišući veliko poboljšanje nakon godina iranskog ometanja.

Iran bi također dopustio ponovnu instalaciju dodatne opreme za nadzor koja je bila postavljena prema nuklearnom sporazumu iz 2015., ali je potom uklonjena prošle godine jer se sporazum raspao nakon povlačenja SAD-a iz sporazuma 2018. pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi sastao se s glavnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grossijem u Teheranu.

Međutim, glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi rekao je da Teheran nije pristao dati pristup ljudima.

"Tokom dva dana koliko je Grossi bio u Iranu, pitanje pristupa pojedincima nikada nije pokrenuto", rekao je Kamalvandi državnoj novinskoj agenciji IRNA, dodajući da također nije bilo dogovora o postavljanju novih kamera u iranska nuklearna postrojenja.

Naknadni razgovori u Iranu između IAEA-e i iranskih dužnosnika s ciljem dogovora o detaljima dogodit će se "vrlo, vrlo brzo", rekao je Grossi.

Upitan hoće li sva ta oprema za nadzor biti ponovno postavljena, Grossi je odgovorio "da". Međutim, na pitanje gdje će biti ponovno postavljen, rekao je samo da će to biti na više lokacija.