Resalat Daily
0

Iran će uskoro objaviti napredak u nuklearnom programu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran će idućih mjeseci otkriti napredak ostvaren u svome nuklearnom programu, izjavio je u subotu predsjednik iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi.

"U nekoliko idućih mjeseci Iran će objaviti nova dostignuća postignuta u vezi s proizvodnjom goriva za istraživački reaktor u Teheranu", rekao je Salehi u izjavi za dnevnik Resalat Daily, prenosi Reuters.

Ovo je, smatra britanska agencija, u neku ruku odgovor Teherana na odluku Vijeća sigurnosti UN-a od 9. juna da uvede četvrti "paket" sankcija Iranu.

Rezolucijom 1929 Vijeća sigurnosti proširuje se spisak pojedinaca, kompanija i organizacija kojima će biti zamrznuta sredstva, kao i lista proizvoda čiji je izvoz u Iran zabranjen.

Od 15 članova Vijeća sigurnosti za rezoluciju je glasalo 12, a Liban je bio uzdržan. Protiv su bili Brazil i Turska, čiji su ambasadori pred samo glasanje podsjetili na napore svojih vlada, koje su u maju uspjele postići dogovor s Teheranom o uklanjanju određenih količina nuklearnog materijala iz Irana, ali to nije bilo uzeto u obzir kad je rezolucija dostavljena Vijeću.

Vijeće sigurnosti UN-a je od 2006. godine donijelo tri rezolucije o sankcijama Iranu, ali nijedna nije uspjela poremetiti planove iranskoga nuklearnog programa.

Zapad smatra da je cilj tog programa proizvodnja atomskog oružja, dok Teheran tvrdi da je njegova svrha isključivo proizvodnja električne energije.