Obavijestili UN
21

Iran će povećati obogaćivanje urana ukoliko nuklearni dogovor propadne

Klix.ba
Iran je saopćio kako je započeo radove na povećanju kapaciteta obogaćivanja urana u slučaju da nuklearni dogovor iz 2015. godine sa svjetskim silama propadne.

Direktor atomske agencije Irana Ali Akbar Salehi kazao je kako razvijaju infrastrukturu za izgradnju naprednih centrifuga u objektu Natanz. Agencija se saopćila kako je službeno obavijestila nuklearnu agenciju UN-a o ovom potezu pismeno.

Predsjednik Donald Trump je povukao SAD iz dogovora s Iranom prošlog mjeseca. Salehi je kazao kako su pripreme za izgradnju novog centrifuga u toku.

"Ako budemo napredovali normalno, bilo bi potrebno šest ili sedam godina, ali ovo će biti spremno u narednim sedmicama i mjesecima", kazao je.

Ovo će omogućiti Iranu da napravi više uran heksafluorida, ključnog sastojka za postupak obogaćivanja.

Salehi je rekao kako je su samo pratili instrukcije vrhovnog vođe Ayatollaha Khameneija koji je izdao naredbu službenicima da budu spremni na obogaćivanje ukoliko se nuklearni dogovor poznat kao JCPOA raspadne potpuno.

Insistira kako Iran postupa okvirima zakona i obavezama nuklearnog dogovora koji je potpisan sa SAD-om, Francuskom, Njemačkom, Velikom Britanijom, Rusijom i Kinom, a ograničava Iranu obogaćivanje uranija na 3,67 posto.

Prema ovom dogovoru, Iran može praviti centrifuge sve dok ih ne pušta u rad u prvoj deceniji.

Trump je kazao kako ovi uvjeti nisu išli dovoljno daleko i zaustavili nuklearne ambicije Irana, te se povukao ostavljajući evropske zemlje da se muče i spase ga. Iran insistira kako je njihov nuklearni program potpuno miroljubiv.