"PR trik"
11

Iran će pomilovati i ublažiti kazne hiljadama zatvorenika

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran će pomilovati ili ublažiti kazne velikom broju zatvorenika u sklopu godišnje amnestije, objavili su u nedjelju državni mediji, iako je nejasno kako će se to primijeniti na osobe uhapšene u nedavnom talasu protesta.

Vrhovni vođa Ali Khamenei odobrio je prijedlog da se pomiluju ili ublaže kazne hiljadama zatvorenika, izvještavaju državni mediji, ali uz značajne izuzetke koji će vjerovatno isključiti mnoge zatvorene demonstrante.

Amnestija se ne odnosi na one koji su osuđeni ili se suočavaju s optužbama za "špijunažu za strance, direktne veze sa stranim obavještajnim službama, ubistvo ili namjerno ranjavanje, kao i vandalizam ili napad na vladinu, vojnu i javnu lokacije”. Ove optužbe se redovno podižu protiv demonstranata i stranih državljana zatvorenih u Iranu.

Pozivajući se na demonstrante, glavni sudija Gholam—Hossein Mohseni—Ejei rekao je da je neki broj osuđenika zatvorenih nakon nedavnih nereda u Iranu prevaren da postupi pod utjecajem neprijateljske propagandne kampanje i da su tražili oprost, javlja iranska agencija Tasnim.

“Hamneijevo licemjerno pomilovanje demonstranata je čin propagande. Iskoristili su svoje pravo na protest i njihova hapšenja i kazne nisu opravdani. Ne samo da svi demonstranti treba da budu pušteni, već na putu pravde, suđenja počiniocima i agentima represije također su univerzalno pravo”, objavila je nevladina organiacija "Iranska ljudska prava".

Nevladina organizacija sa sjedištem u New Yorku, Centar za ljudska prava (CHRI) u Iranu, opisala je Hameneijev potez kao "PR trik" koji "nema utemeljenja u stvarnosti".