Zvanični Teheran
0

Iran će Obami dati "priliku" za novu politiku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran je saopćio u srijedu da novome američkom predsjedniku Baracku Obami želi dati "priliku" da provede svoju politiku prema Teheranu.

"Ako Obama planira ozbiljne promjene u američkoj politici, onda treba imati priliku da to i učini, a mi nećemo to pokvariti bilo kakvim preuranjenim potezima", izjavio je novinarima u Teheranu glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hassan Ghashghavi.

Predsjednik Mahmud Ahmadinedžad ranije je izjavio da će Teheran biti strpljiv prema Obami i da će mu dati dovoljno vremena da iznese novu politiku prema Teheranu, koji je pod međunarodnim sankcijama zbog svoga nuklearnog programa.

"Nije bilo službenog zahtjeva američke strane (za direktne razgovore s Teheranom) i sve što je do sada ponuđeno bilo je putem medija, stoga nećemo donositi preuranjene zaključke i čekat ćemo da vidimo šta to u praksi znači", izjavio je Ghashghavi, javila je DPA.

Obama je u ponedjeljak objavio da će idućih mjeseci razmatrati načine za otvaranje direktnih razgovora s Iranom, što je preokret u odnosu na politiku bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, a razgovori bi išli u smjeru razvoja odnosa zasnovanih na "obostranom poštovanju".

Iranski predsjednik Ahmadinedžad izjavio je u utorak da je Iran spreman na razgovore, "ali da te razgovore treba održati u atmosferi ravnopravnosti i pravednosti".

"Zalažemo se za dijalog na osnovi poštovanja i ravnopravnosti i spremni smo sarađivati sa SAD-om u rješavanju regionalnih problema koje je stvorila ranija američka administracija", izjavio je Ghashghavi.

Ahmadinedžad je izjavio da će Iran biti spreman na saradnju sa SAD-om nakon skoro tri decenije prekida političkih veza, čak i u američkoj borbi protiv terorizma, ako promjene koje je proglasio Obama budu stvarne.