Najave
0

Iran će IAEA-i u ponedjeljak predati pismo o sporazumu o nuklearnom gorivu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iran će čelniku Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u ponedjeljak predati službeno pismo o njegovom dogovoru o razmjeni nuklearnog goriva postignutog s Brazilom i Turskom, izvijestila je u petak službena iranska novinska agencija IRNA.

Čelnici tri zemlje su u ponedjeljak najavili sporazum po kojem će Iran dio svog obogaćenog uranija poslati u Tursku u zamjenu za gorivo za njegov reaktor za medicinska istraživanja u Teheranu.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je u petak u Istanbulu rekao da se nada da će sporazum otvoriti vrata dogovornom rješenju iranskog spora sa Zapadom oko njegovog nuklearnog programa, prenosi Reuters.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a se, međutim, složilo nakon više mjeseci pregovora oko nacrta rezolucije o novim sankcijama protiv Irana koje je Washington predao vijeću sigurnosti u utorak.

Zapadne se sile pribojavaju da Iran tajno pokušava proizvesti nuklearno oružje ali to Teheran negira i tvrdi da njegov program obogaćivanja urana ima za cilj samo proizvesti gorivo za nuklearne elektrane.