Vladimir Dvorkin
0

Iran bi mogao izraditi nuklearno oružje za godinu ili dvije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iran bi mogao izraditi atomsko oružje za godinu ili dvije, ocijenio je u četvrtak ruski ekspert za pitanja kontrole nuklearnog naoružanja Vladimir Dvorkin, govoreći o "velikoj prijetnji".

"Može se govoriti o godinu ili dvije", rekao je ovaj general u penziji, koji je učestvovao u rusko-američkim pregovorima o razoružanju 1970-ih i 1980-ih, na pitanje o datumu kada bi iranski nuklearni program mogao postići svoju svrhu.

"S tehničke tačke gledišta, ono što bi ih moglo usporiti jeste nedostatak urana u vojne svrhe", dodao je Vladimir Dvorkin, koji predsjedava centrom za istraživanja strateškog naoružanja u ruskoj Akademiji nauka.

"Rizik je taj što Iran, koji ignorira sve rezolucije i sankcije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, postaje nedodirljiv čim se domogne nuklearnog oružja i može pojačati svoju podršku terorističkim organizacijama kao što su Hamas i Hezbollah", rekao je on, izražavajući svoj lični stav.

Rusija je dosad relativizirala strahove Zapada o konačnom cilju iranskoga nuklearnoga programa i odbija da odobri nove sankcije protiv Teherana iako ni ona nije za to da se Iran domogne atomskoga oružja.