Svijet
0

Iran: 16 pobunjenika obješeno u odmazdi zbog ubistva 17 graničara

FENA
Šesnaest pobunjenika obješeno je u jugoistočnom Iranu u odmazdi zbog sukoba u kojem je ubijeno 17 graničara, javile su u subotu iranske novinske agencije.

Pobunjenici su "povezani s grupom neprijateljski nastrojenom prema režimu", navode agencije riječi generalnog tužioca pokrajine Sistan-Baluchistan, prenosi BBC.

Oni su obješeni u zatvoru u Zahedanu, sjeveroistočno od Saravana, gdje su graničari ubijeni. Obješeni pobunjenici nisu optuženi da su ubili graničare.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, u petak navečer u planinskoj regiji u blizini Saravana, na granici s Pakistanom. Naoružana sunitska grupa, nazvana Jundallah, izvela je brojne napade protiv države u posljednjimn godinama.

Sunitsko stanovništvo u Sistan-Baluchistanu žali se na disakriminaciju od iranskih vlasti pod šiitskom dominacijom.

"Šesnaest pobunjenika povezanih s grupama neprijateljski nastrojenim prema režimu jutros je obješeno u zatvoru u Zahedanu, u odgovoru na ubistva graničara u Saravanu", navela je novinska agencija Fars riječi pokrajinskog državnog tužioca Mohammada Marzieha. .

Brojni graničari također su ranjeni u napadu, navode agencije. Neimenovani zvaničnik čije je riječi ranije navela državna novinska agencija Irna optužio je "bandite ili pobunjenike koji se protive Islamskoj Republici", ali je član parlamenta Saravana, Hedayatollah Mirmoradzehi, izjavio da nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad.

Fars je citirao izjavu zamjenika pokrajinskog guvernera Rajabali Sheikhzadeha da su počinioci pobjegli u Pakistan nakon napada. Ta regija poprište je čestih smrtonosnih sukoba u posljednjim godinama.

Iran leži duž velike rute trgovine drogom između Afganistana i Evrope.

Novinska agencija AFP citirala je riječi zvaničnika da je više od 4.000 policajaca i vojnika ubijeno u protekle tri godine u borbama s trgovcima drogom.