{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Irak: Vlada raspustila oko 1.300 vojnika i policajaca

F
13.4.2008. u 15:59
0
0
Irak: Vlada raspustila oko 1.300 vojnika i policajaca
0
Irak: Vlada raspustila oko 1.300 vojnika i policajaca
Iračka vlada je raspustila oko 1.300 vojnika i policajaca koji su dezertirali ili su se odbili boriti tokom prošlomjesečne ofanzive protiv šiitskih milicija i kriminalnih bandi u Basri, saopćili su zvaničnici u nedjelju.
Portparol ministarstva unutrašnjih poslova, general major Abdul-Karim Khalaf, izjavio je da su 192 policajca i vojnika smijenjeni u Basri. Među njima je 37 visokih policijskih oficira u rangu od potpukovnika da brigadnog generala, javio je AP.

Ostali su otpušteni u Kutu, jednom od šiitskih gradova na koje su se borbe proširile.

Prošlog je mjeseca irački premijer Nouri al-Maliki naredio snagama sigurnosti da se suprotstave naoružanim grupama u Basri, drugom po veličini iračkom gradu.

Oni su, međutim, naišli na žestok otpor i brzo su zaustavljeni dok su borbe planule na šiitskom jugu i u Bagdadu.

Otada su vladini zvaničnici objavili da se oko 1.000 pripadnika snaga sigurnosti - uključujući i čitav pješadijski bataljon - pobunilo, a u nekim slučajevima čak su predavali oružje i vozila pripadnicima milicije.

Većina iračkih vojnika i policajaca su šiiti.

Govoreći u Basri, Khalaf je izjavio da je među otpuštenim 421 policajac i 500 vojnika koji se nisu vratili na dužnost u tom južnom lučkom gradu i da će im biti suđeno pred vojnim sudovima.

On je, međutim, izjavio da će oni koji se vrate u narednim danima i mogu dokazati da su bili spriječeni da se jave na dužnost biti vraćeni na dužnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: