|

Irak: Ubijeno 18 pripadnika Al-Qaide

Irak: Ubijeno 18 pripadnika Al-Qaide
0
F
FENA
11.11.2007. u 13:34
0
komentara
0

dijeljenja
Irak: Ubijeno 18 pripadnika Al-Qaide
Bivši sunitski pobunjenici tražili su da američke snage ostanu po strani, nakon čega su iz zasjede napali Al-Qaidu u Iraku ubivši 18 njenih pripadnika tokom borbe koja je satima bjesnila sjeverno od Bagdada, kazao je u subotu bivši pobunjenički vođa i iračka policija.
Islamska vojska u Iraku poslala je zahtjev iračkoj policiji i zatražila da američki helikopteri ostanu van ovog područja jer njeni borci nemaju uniforme i nije ih moguće razlikovati od Al-Qaide, saopštila je policija i visoki vođa Islamske vojske Abu Ibrahim.

Abu Ibrahim je agenciji Associated Press kazao da su njegovi borci ubili 18 i zarobili 16 pripadnika Al-Qaide u borbama jugoistočno od Samare, većinsko sunitskog grada koji se nalazi 95 kilometara sjeverno od Bagdada.

"Saznali smo da Al-Qaida namjerava da nas napadne pa smo im postavili zasjedu oko 15.00 sati u petak", kazao je Abu Ibrahim, ne otkrivši ima li poginulih članova Islamske vojske.

Veliki dio Islamske vojske u Iraku, najveće sunitske pobunjeničke grupe u kojoj ima i bivših članova partrije Baath Saddama Husseina, pridružio se Amerikom predvođenim borbama protiv Al-Qaide zajedno sa sunitskim plemenskim vođama i drugim bivšim pobunjenicima, zgroženi brutalnošću i ekstremizmom ove terorističke grupe.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.