Svijet
0

Irak: U napadima u Bagdadu ubijeno 98, ranjeno 208 osoba

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U dva napada koja su u petak izvele mentalno bolesne žene na pijacama u Bagdadu ubijeno je 98, a ranjeno 208 osoba, navodi se u najnovijem izvještaju koji su u subotu objavili irački sigurnosni zvaničnici.

Najmanje 98 osoba je ubijeno, a 208 ranjeno u dva napada izvršena na pijacama Al-Ghazil i Al-Jadida, na kojim se prodaju kućni ljubimci, izjavila su dva izvora iz ministarstava unutarnjih poslova i odbrane.

Američka komanda pripisuje ove napade Al-Qaidi, javilo je AFP.

Po mišljenju iračke vojske, oba napada izvele su u razmaku od deset minuta dvije mentalno bolesne žene, od kojih je svaka imala prsluk sa po 15 kilograma eksploziva. Eksploziv je aktiviran uz pomoć mobilog telefona.

Iračka vojska nije bila u mogućnosti da precizira da li su dvije žene bile svjesne svog čina ili su izmanipulirane.

"Al-Qaida ih je, najvjerovatnije, iskoristila zato što one ne znaju šta se događa", izjavio je u subotu na konferenciji za štampu komandant američke vojske za Bagdad general Jeffery Hammond.

"Ovo je znak da je Al-Qaida promijenila taktiku. Ona više ne može izvoditi napade kakve je izvodila u prošlosti. Sada to rade bolesnici. Ona koristi mentalno hendikepirane", kazao je glasnogovornik vojne koalicije u Iraku Mark Cheadoe.