Svijet
0

Irak: U napadima širom Bagdada ubijeno 16 ljudi

FENA
Dvojica iračkih vojnika bacila su se na bombaša samoubicu koji se uvukao u masu koja je proslavljala Dan armije, ali je napadač detonirao eksplozivnu vestu, ubivši obojicu vojnika i još devet ljudi, saopćila je u nedjelju američka vojska i iračka policija.

To je bio najteži u nizu napada širom Bagdada u kojima je ubijeno čak 16 ljudi.

Oko 25 vojnika bilo je na ulici proslavljajući Dan armije na ceremoniji čiji je domaćin bila nevladina agencija koja radi na jedinstvu u Iraku. Nekoliko vojnika i civila ležalo je u lokvi krvi nakon što je bombaš napao, a puške kalašnjikov i vojničke čizme bile su razbacane po tlu, javio je AP.

Među ubijenima su četvorica policajaca, tri iračka vojnika i četvero civila, saopćio je policajac koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da se obraća medijima.

U američkom vojnom saopćenju navodi se da je ubijeno četvero ljudi.

U istočnom Bagdadu, parkirani automobil bomba je eksplodirao i četiri minobacačke granate su ispaljene na autobusku stanicu ubivši jednog civila, saopćila je policija.

A u sjeveroistočnom Bagdadu, parkirani automobil bomba je eksplodirao ispred popularnog restorana, ubivši jednog policajca i dva civila.

Ranije tokom dana, šiitski plemenski vođa koji je pokušao oformiti naoružanu grupu uz američku podršku da se bori protiv militanata, ubijen je u Shaabu, jednom od najopasnijih bagdadskih kvartova i centru odmetnutih šiitskih boraca, saopćio je policajac koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da govori medijima. Napad je potvrdio stanovnik kvarta koji je tražio da ne bude imenovan iz straha od odmazde.

U blizini Mukdadije, oko 100 km sjeverno od Bagdada, zajednička iračko-američka patrola u nedjelju je otkrila pet odrubljenih glava, saopćili su irački vojni zvaničnici pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašteni da govore za medije. Nikakvi drugi detalji nisu bili odmah dostupni.

U blizini grada Khalisa u pokrajini Dijala sjeveroistočno od Bagdada, sumnjivi borci al-Qaide u Iraku napali su kuću lokalnog šejha i oteli su njega i 13 članova njegove porodice, saopćio je zvaničnik iz zajedničkog kordinacionog ureda. Dan ranije u istoj nemirnoj pokrajini, američki vojnik je ubijen u eksploziji bombe podmetnute kraj puta, saopćila je američka vojska.