Svijet
0

Irak u jednom danu izvršio 34 smrtne kazne

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pillay kritikovala je danas Irak zbog 34 izvršenih smrtnih kazni u jednom danu prošle sedmice i zbog, kako je kazala, dobijanja priznanja od osumnjičenih "pod pritiskom".

"Čak iako je većina standarda pravičnog suđenja savjesno i provedena, to je zastrašujući broj pogubljenja koja su se odigrala u jednom danu", navela je Pillay u pisanom saopćenju, prenosi agencija Reuters.

"S obzirom na nedostatak javnosti u sudskom postupku, glavna zamjerka je dužina procesa i pravičnost suđenja, vrlo širokog spektra kaznenih djela za koje se izriče smrtna kazna u Iraku, što je zaista šokantna brojka", primijetila je Pillay.

Prema njenim riječima, najviše uznemirava činjenica da nema nijednog izvještaja da je pomilovan netko tko je osuđen na smrt.

"Usprkos činjenici da su dobro dokumentovani slučajevi priznanja, ona se dobivaju pod pritiskom", ukazala je dalje Pillay.

Britanska agencija podsjeća da su 19. januara pogubljena 34 Iračana, a da su najmanje 63 osobe pogubljene od sredine novembra prošle godine kada je uvedena smrtna kazna za 48 različitih kaznenih djela.