Svijet
0

Irak: U četvrtak poginule najmanje 33 osobe

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 33 osobe poginule su u četvrtak u Iraku, u tri odvojena incidenta, javila je njemačka agencija DPA.

U dva samoubilačka napada poginulo je najmanje 19 osoba, a 27 ih je ranjeno u sjevernoj pokrajini Nineve, gdje je u toku akcija protiv pobunjenika koje predvodi irački ogranak terorističke mreže Al-Qaide.

U mjestu Sinjar napadač samoubica je aktivirao eksploziv u blizini policijskoga regrutnog centra i ubio 17 osoba, a još 17 ih je ranio, saopćila je lokalna policija.

Bilans poginulih mogao bi biti i viši jer su neki od povrijeđenih u kritičnom stanju.

U drugome samoubilačkom napadu, u Mosulu, poginula su dva policajca, a 10 ljudi je ranjeno kada je napadač s ukradenim policijskim kolima aktivirao eksploziv ispred policijske patrole.

Na trećoj lokaciji, u rodnom mjestu nekadašnjega iračkog predsjednika Saddama Husseina, Aouji, u sukobima s policijom poginulo je najmanje 14 pripadnika Al-Qaidine terorističke mreže, potvrdile su iračke sigurnosne snage.

Naoružani napadači su zapucali na policiju koja je osiguravala put u Aouji, u blizini grada Tikrita u sjevernoj iračkoj provinciji Salahadin, koji je udaljen 180 kilometara od Bagdada, kazao je policijski poručnik Ahmed al-Fahl.

On je kazao da je u pucnjavi ubijen jedan od napadača- samoubica kada je pokušao da se raznese, a uz pomoć dodatnih snaga policija je uspjela pobiti i ostale, prenijela je njemačka agencija.

DPA podsjeća da je Saddam Hussein također i sahranjen u svome radnom selu Aouji.