Svijet
0

Irak: U Basri ekstremisti napadaju i ubijaju žene

FENA
Abdul-Jalil Khalaf, Foto: Reuters
Abdul-Jalil Khalaf, Foto: Reuters
Šef policije u Basri general-major Abdul-Jalil Khalaf izjavio je da ekstremne islamske grupe u gradu fizički napadaju i ubijaju žene koje se ne pridržavaju strogih vjerskih pravila o oblačenju i ponašanju u javnosti.

Meta napada u ovome gradu na jugu Iraka su žene koje iz kuće izlaze našminkane ili ne nose hidžab, odnosno mahramu koja pokriva glavu, vrat i ramena.

Prema podacima policije, od jula do septembra u Basri su ubijene 42 žene i u većini slučajeva su ubice iza sebe ostavile poruku da su žrtve stradale zato što su bile "nemoralne".

General-major Abdul-Jalil Khalaf za BBC je kazao da su u jednom od tih napada ubijeni žena i njen šestogodišnji sin zato što je dijete navodno plod preljube.

Jedna žena iz Basre koja nije željela da joj se objavi ime rekla je u telefonskom razgovoru za BBC da se u gradu mogu vidjeti grafiti s porukom - "Nosite hidžab ili ćete biti ubijene".

Druga žena iz Basre je pak ispričala kako se u nju dok je bez mahrame i našminkana čekala autobus, zaletio čovjek na motociklu koji je "imao bradu i nosio crnu uniformu kakvu nose pripadnici naoružanih grupa".

Ona je kazala da zna i za slučaj dviju žena koje su bile upozorene prije nego što su ubijene.

"Upali su im u kuće, jednu od njih su ubili pred djecom", kazala je za BBC žena iz Basre čije ime iz sigurnosnih razloga ne može biti otkriveno.

Ona dodaje da više ne napušta kuću bez mahrame i da čak i njezina prijateljica kršćanka nosi mahramu kada zajedno krenu na pijacu.

Treća žena koja za BBC svjedoči o prijetnjama i napadima je odvjetnica i kaže da ju je grupa muškaraca upozorila kako ne treba da radi kao odvjetnica, već da se uda i sjedi kod kuće.

"Jednoj studentkinji je pucano u noge zato što navodno nije nosila hidžab, napadi se dešavaju svaka dva-tri dana", kaže ta odvjetnica iz Basre.

Šef policije u Basri kaže kako počinitelji ostaju neotkriveni jer se ljudi plaše da ih prijave.

Neki sagovornici BBC-a međutim kažu da su se pripadnici ekstremnih islamskih grupa koje pokušavaju nametnuti striktna vjerska pravila ubacili u policiju.

Novinar BBC-a stupio je u kontakt s jednom od najpoznatijih militantnih grupa u Iraku Mehdijevom vojskom, koju predvodi radikalni šiitski imam Moqtada al-Sadr.

Jedan od njegovih saradnika je rekao da sljedbenici Moqtade al-Sadra ne napadaju žene i ne pokušavaju silom primorati građane u Basri da žive po islamskim pravilima.