Svijet
0

Irak: U američkom zračnom udaru ubijeno i dvoje djece

FENA
Snage pod američkim vodstvom u ponedjeljak su ubile sedam militanata povezanih s visokim liderima Al-Qaide tokom racije u blizini područja u kojem je prošle sedmice ubijen Abu Musab al-Zarqawi, saopćila je američka vojska.

Vojska je saopćila da se na mjestu napada zateklo nekoliko žena i djece te da je dvoje djece također ubijeno, javio je Reuters.

"Koalicijske snage naišle su na neprijateljsku vatru iz mitraljeza s krova objekta kojem su se primicale. Koalicijski avioni koji su pružili podršku kopnenim snagama odmah su suzbili neprijateljsku vatru i ubili sedmoricu", navodi se u vojnom saopćenju.

"Nakon napada koalicijske snage otkrile su da je dvoje djece ubijeno. Jedno dijete je ranjeno i evakuirano je radi liječenja, dodaje se u saopćenju.

Trojica pobunjenika su ranjena u operaciji i dvojica ostalih su uhapšena, javila je vojska.

Napad se desio u gradu Baqubi, 65 km sjeverno od Bagdada. Zarqawi, vođa Al-Qaide u Iraku, ubijen je u američkom zračnom udaru po selu sjeverno od Baqube u srijedu.

Agencija France Presse je ranije javila da su "snage koalicije su u operaciji izvedenoj u zoni Baaqube ubile sedam terorista, ranile trojicu i uhapsile jednoga" te da su "teroristi bili povezani s vođama Al-Qaide u Iraku".