Kriza u zemlji
0

Irak traži pomoć da ne umre od žeđi i vrućine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irak je pozvao Iran i Tursku da mu pomognu da ne umre od žeđi i vrućine ovog ljeta tako što će ga snabdjeti vodom i strujom, izjavio je u srijedu agenciji AFP jedan visoki zvaničnik ministarstva energije.

"Konferencija između Iraka i njegovih susjeda, na kojoj će se razgovarati o energetskom stanju u našoj zemlji, održat će se u četvrtak u Bagdadu", izjavio je ministrov savjetnik Adel Mahdi.

Potrebna količina eklektrične energije je sada 1.500 megavata dnevno, a proizvodi se oko 7.000 MW. Da bi namirio manjak koji iznosi oko 40 posto, Irak mora kupovati struju od susjeda.

Na konferenciji će se s Iranom razgovarati o njegovoj odluci da smanji za pola isporuku struje pokrajini Diyla, jer i u tome području vlada velika suša, izjavio je on.

Druga sporna tačka je voda. "Razgovarat ćemo o vodi jer su kod brane Haditha, na zapadu Iraka, rezerve vode pale na 1,5 milijardu kubnih metara, dok je u maju 2007. godine bilo 8 milijardi", naglasio je Mahdi.

"Zalihe su slabe i nivo rijeke Eufrata je tako nizak da nema dovoljno vode za proizvodnju električne energije", kazao je on.

Iračko ministarstvo za vodene resurse saopćilo je u nedjelju da je Turska povećala ispusnu količinu Eufrata prema Iraku, nakon što je Bagdad upozorio da velika kriza prijeti njegovim poljoprivrednicima.