Svijet
0

Irak traži od Turske poštovanje granica

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Irački premijer Nuri al-Maliki zatražio je u petak od turskoga premijera Recepa Tayyipa Erdogana poštovanje iračkih granica, jer je Turska počela ponovno granatirati irački teritorij, a turske su kopnene snage ušle u Irak, javljaju u petak agencije.

Turska je potvrdila ulaz kopnenih snaga na sjever Iraka, iako irački ministar vanjskih poslova Hoshiyar Zebari kaže da vlastima u Bagdadu nije poznato da se događa turska ofenziva protiv kurdistanske radničke partije (PKK).

Istovremeno je irački predsjednik Jalal Talabani prihvatio poziv da posjeti tursku, javlja Reuters.

Američke snage u petka su objavile kako su upoznate s turskom ofenzivom protiv kurdskih gerilaca na sjeveru Iraka.

Admiral Gregory Smith, glasnogovornik američkih snaga u Bagdadu rekao je da će ta operacija biti "ograničena trajanja" i da su joj cilj kurdski pobunjenici iz PKK u iračkome Kurdistanu.

"Turska nas je uvjerila da će učiniti sve što može kako bi izbjegla kolateralnu štetu, (stradavanje) nedužnih građana ili kurdske infrastrukture", kaže se u Smithovu saopćenju.

U telefonskome razgovoru s turskim premijerom Erdoganom Maliki je u četvrtak navečer rekao da Irak smatra PKK prijetnjom iračko-turskoj granici, ali je pozvao na dijalog.

"Maliki je od Erdogana zatražio poštovanje suvereniteta iračkih granica i nepovredivost teritorija... I naglasio je važnost izbjegavanja vojnog rješenja", rekao je glasnogovornik iračke vlade Ali al-Dabbagh.

Oko deset hiljada turskih vojnika ušlo je na sjever Iraka, objavila je privatna televizija NTV, a prenio dpa.

"Teroristička organizacija PKK meta je ove operacije. Ona je nastavak zračnih operacija koje su dotada izvedene. Civili i lokalni elementi koji ne budu pokazivali neprijateljstvo prema turskim snagama neće stradati", kaže se u saopćenju turske vojske, prenijela je Hina.

Vojska tvrdi da želi onemogućiti djelovanje PKK-a u gorju sjevernog Iraka jer PKK odande napada Tursku. Prema turskim procjenama, ondje je oko pet tisuća PKK-ovih gerilaca.

Sjedinjene Države i Europska unija smatraju PKK terorističkom organizacijom.