Svijet
0

Irak traži od Turske da ne kreće u vojnu akciju

FENA
Irački potpredsjednik Tareq al-Hashemi zatražio je u utorak od Turske da ne započinje vojnu intervenciju protiv pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK) na sjeveru Iraka i pozvao da se taj problem riješi diplomatskim putem.

Al-Hashemi, inače sunit, u posjeti je Turskoj dan prije nego što bi turski parlament trebalo da odobri odluku o vojnoj intervenciji protiv kurdskih separatista na sjeveru Iraka, prenijela je agencija Associated Press.

"Protiv smo te intervencije, trebalo bi dati priliku diplomatiji. Nadam se da ću uspjeti u to uvjeriti Tursku", rekao je Al-Hashemi.

Njegova izjava je uslijedila nakon najave turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da "dozvola parlamenta za vojnu akciju protiv kurdskih separatista na sjeveru Iraka ne znači i da je ta intervencija neminovna i da će biti odmah realizirana".

U međuvremenu su poslanici ruske Dume zatražili od Turske da ne poduzima vojnu akciju na sjeveru Iraka.

"Vojna akcija na sjeveru Iraka destabilizirala bi ionako napetu situaciju u regiji", navodi se u rezoluciji koju su usvojili poslanici ruske Dume.

Administracija u Washingtonu je apelirala na Tursku da ne ulazi u Irak plašeći se pogoršanja situacije u toj regiji.

Turska je ključni saveznik SAD-a na Bliskom istoku i ključna članica NATO-a u regiji, ali je uticaj Washingtona na Ankaru ozbiljno poljuljan nakon odluke američkih kongresmena da masovna ubistva Armena koja su počinili Turci u Otomanskoj imperiji 1915. godine nazovu genocidom.

Eventualna ofanziva Turske, koja je kandidat za ulazak u Evropsku uniju, mogla bi ugroziti i njezine odnose s Bruxellesom.