Svijet
0

Irak traži izmjenu formulacije, a ne suštine sporazuma sa SAD-om

FENA
Foto: AFP/POOL/File
Foto: AFP/POOL/File
Vlada u Bagdadu zahtijevat će izmjene u formulaciji prijedloga sporazuma s Washingtonom prema kojem bi američke snage ostale u Iraku do 2011. godine, ali neće tražiti ponovne pregovore o njegovoj suštini, saopćio je u srijedu irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari.

"Po mome mišljenju, zasnovanom na praćenju pregovora, neće biti ispravki u strukturi (sporazuma). One će se možda odnositi na formulacije samog teksta, dok je oko suštine sporazuma već postignut dogovor", naglasio je Zebari u intervjuu agenciji Reuters.

Iračka vlada je u utorak odlučila zatražiti izmjene u nacrtu prijedloga sporazuma s Washingtonom iako je Bagdad prethodno saopćio da je nacrt sporazuma konačni tekst dogovoren nakon nekoliko mjeseci napornoga rada.

Iračka vlada saopćila je zatim da će ubrzo napraviti listu prijedloga izmjena nacrta i dostaviti je američkim predstavnicima.

Zebari je rekao da su se pregovarači SAD-a saglasili da se upoznaju s prijedlozima, ali kako je nije siguran da će ih prihvatiti.

"Nedostatak ovog sporazuma će suočiti zemlju s užasnim posljedicama – sigurnosnim, ekonomskim i međunarodnim. Prozor vremena polako se zatvara", dodao je Zebari.

Nacrt sporazuma predviđa da američki vojnici napuste Irak nakon 2011. godine, osim ako Bagdad ne zatraži od njih da ostanu, i dozvoljava iračkim sudovima da sude američkim vojnicima optuženim za teže zločine počinjene dok su van dužnosti.