Svijet
0

Irak: Službena potvrda Sadamovog smaknuća

FENA
Bivši irački predsjednik Sadam Husein pogubljen je u subotu nešto prije 6 sati po lokalnom vremenu, a službeno je stigla potvrda i od zamjenik iračkog ministra vanjskih poslova Labeed Abawi za BBC. "Da, pogubljen je. Službeno je objavljeno da je pogubljen", kazao je Abawi u telefonskom razgovoru za BBC.

Vijest o pogubljenju vješanjem bivšeg iračkog diktatora objavila je i iračka televizijska stanica Iraquiya.

"Kriminalac Sadam je obješen", objavila je Iraquiya. Ta televizijska stanica emitira patriotsku muziku i pokazuje snimke nacionalnih spomenika.

Irawquiya je također objavila da je istovremeno izvršena i smrtna kazna nad Sadamovim polubratom Barzanom al-Tikritijem i bivšim predsjednikom Revolucionarnog suda Awadom al-Bandarom.

"Barzan al-Tikriti i Awad al-Bandar obješeni su nakon Sadama", objavila je Iraquiya. Bivši šef obavještajnih službi Barzan al-Tikriti bio je jedan od trojice Sadamovih polubrata i njegov savjetnik. Uhapšen je 16. aprila 2003. godine u Bagdadu. Sadam Husein, Barzan al-Tikriti i Awad al-Bandar osuđeni su 5. novembra na smrt vješanjem zbog masakra počinjenim 1982. godine nad 148 šiita.

Vijest o pogubljenju bivšeg iračkog predsjednika potvrdio je i visoki dužnosnik američke vojske, izvijestila je američka TV mreža CNN.

CNN također izvještava da je iračka državna televizija objavila da je Sadam Husein pogubljen, te da irački šiiti slave na ulicama Bagdada.