Svijet
0

Irak regrutuje još 31.000 vojnika

FENA
Iračka vojska započela je regrutovanje skoro 31.000 dodatnih vojnika radi suzbijanja nasilja od kojega svakodnevno krvari ta zemlja, saopćio je u četvrtak glasnogovornik američke vojske.

"Dvanaest hiljada vojnika je već regrutovano i oni su u toku obuke", rekao je američki general William Caldwell, glasnogovornik američke vojske na konferenciji za štampu.

"Bit će regrutovano oko 19.000 dodatnih vojnika, kao što je premijer Nuri al-Maliki najavio prije nekoliko dana. To će omogućiti formiranje 20 novih bataljona, jedan bataljon specijalnih snaga i glavne štabove", dodao je general.

Na drugoj strani, iračka vojska je nedavno regrutovala 18.000 vojnika kako bi kompenzirala borbene gubitke, ostavke i neobnovljene ugovore nekih vojnika.

Iračka vojska trenutno broji 115.000 vojnika.

Generak Caldwell je naglasio da je u Iraku tokom prošle sedmice zabilježen pad nasilja nakon mjeseca ramazana, posebno tragičnog za iračke civile dok je američka vojska u oktobru izgubila 104 svoja vojnika .

Prema generalu Caldwellu, u oktobru je 85 terorista ubijeno a 427 uhapšeno. "Gubici su smanjeni za 23 posto prošle sedmice. Zabilježen je pad od 41 posto vjerskog nasilja u Bagdadu. Ovaj pad se pripisuje pozivima na mir i pomirenje koje su pokrenuli irački politički i vjerski dužnosnici, koalicione operacije i proslava Bajrama, ocijenio je general.