Svijet
0

Irak: Rat uzrokovao dramatičan rast cijena grobnih mjesta

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U Iraku je smrt skoro na svakom mjestu. Dok hodate ulicama iračkih gradova, nemoguće je ne primijetiti imena i lica ubijenih na zidovima. Rat u ovoj zemlji utječe na sve aspekte života, a jedan od njih je i cijena grobnih mjesta.

Smrt u Iraku je dio svakodnevnog života. Većina ubijenih su borci protiv Islamske države, a poginuli su, najčešće, kao pripadnici šiitskih policija.

Sve ovo je utjecalo da se razvije novi odnos prema smrti i pogrebnim praksama.

Saadoun al-Fatlawi je 2006. odlučio kupiti grobno mjesto za svoju porodicu na groblju Al-Salam Valley. On se, nakon što je izbio rat koji je odnio hiljade života, bojao da neće moći naći mjesto na groblju gdje se njegova porodica sahranjuje desetljećima.

Fatlawi je tada grobno mjesto platio 500 dolara. Samo nekoliko godina poslije, kada je tražio novo grobno mjesto i za druge članove svoje porodice, cijene su bile dramatično veće.

Ali al-Amaya Kaabi, koji radi kao grobar, kaže kako su cijene više za oko 3.000 dolara po grobnom mjestu, a do poskupljenja je posebno došlo nakon što je Mosul pao u ruke IDIL-a.

Kaabi je pokrenuo svoju Facebook stranicu na kojoj nudi različite pogrebne usluge. Kaže da ga kontaktiraju plemenski lideri kako bi za svoje poginule kupili grobno mjesto. Za ona mjesta koja su bliže grobu imama Alija ibn Abi Taliba spremni su platiti basnoslovne iznose.

Al-Salem groblje je jedno od najvećih u Iraku i prostire se na površini od 17 kvadratnih kilometara. Na njemu je sahranjen Ali ibn Abi Talib koji ima izuzetan značaj za šiite.

Sociolog Nashwan Mohammed Hussein kaže kako je u iračkom društvu praksa da se i pogrebnim mjestom pokaže socijalni status umrlog, ali dodaje kako su posljednji trendovi zabrinjavajući.