{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Irak: Prisegnula prva demokratski izabrana vlada

N
3.5.2005. u 20:24
0
0
Irak: Prisegnula prva demokratski izabrana vlada
0
Irak: Prisegnula prva demokratski izabrana vlada
Šijitski vođa Ibrahim al-Jaafari prisegnuo je danas kao irački premijer, a prva demokratski izabrana vlada preuzela je svoj ured.
Jedan po jedan, al-Jaafari i članovi njegovog ureda izlazili su na podij i prisezali da će braniti Irak i njegov narod. Ali jedan dio ministarstava, uključujući ministarstvo odbrane i nafte, ostalo je u rukama privremene vlade jer još traju razmirice o tome kako u vladu uključiti članove sunitske manjine.

Al-Jaafari je obećao da će osnovati vladu koja će pridobiti odcijepljene sunite za koje se sumnja da su okosnica pobune u zemlji. Ali članovi njegove većinom šijitske alijanse odbili su kandidate koji su povezani s režimom svrgnutog iračkog vođe Sadama Huseina.

Nakon dužeg vremena, Al-Jaafari je uspio dobiti ured sastavljen od 15 šijitskih Arapa, sedam Kurda, četiri sunita i jednog kršćanina. Dva od četiri dopremijera su također prisegnula na dužnost - jedan šijit, jedan Kurd.

Al-Jaafari će također biti u službi ministra odbrane dok se ne postigne konsenzus za novog ministra, a Ahmad Chalabi, šijitski dopremijer, vršit će dužnost ministra nafte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: