Svijet
0

Irak pozvao susjedne zemlje na razgovore u Bagdadu

FENA
Bagdad
Bagdad
Irak je pozvao zvaničnike iz Irana, Sirije i ostalih susjednih zemalja da dođu u Bagdad idućeg mjeseca kako bi raspravljali o sigurnosnoj situaciji u zemlji, saopćio je u četvrtak vladin zvaničnik.

Zvaničnik ministarstva vanjskih poslova, koji je tražio da ostane neimenovan jer nije bio ovlašten da objavi tu informaciju, izjavio je da će razgovori biti prvi od deset takvih susreta koji će se održati u iračkoj prijestonici. Iran je bio domaćin posljednjeg takvog sastanka u julu, javio je AP.

Skupa s Iranom i Sirijom, Irak je pozvao Bahrein, Egipat, Jordan, Kuvajt, Saudijsku Arabiju i Tursku na rasprave. Arapska liga, Organizacija islamske konferencije i Ujedinjene nacije također su pozvani da prisustvuju, dodao je zvaničnik.

Sjedinjene Države i iračka vlada optuživale su Siriju što dopušta stranim borcima da prelaze u Irak i bore se protiv koalicionih i iračkih snaga. SAD su optužile Iran za davanje podrške šiitskim milicijama.

Obje zemlje negiraju te optužbe.

Sirijski predsjednik Bashar Assad istaknuo je spremnost svoje zemlje na promoviranju iračke sigurnosti, stabilnosti i teritorijalnog jedinstva tokom sastanka sa šejhom Harithom al-Dharijem, predsjednikom utjecajnog Udruženja musalimanskih učenjaka u Iraku, javila je u četvrtak zvanična Sirijska arapska novinska agencija.