Neiskorištena polja
0

Irak povećava eksploataciju nafte

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Irački ministar za naftu Hussein al-Shahrastani iznio je pojedinosti ugovora o eksploataciji dva neiskorištena iračka naftna polja, među najvećima u zemlji.

Ministar Al-Shahrastani je na aukciji u Bagdadu, na kojoj su vlasti zainteresiranim kompanijama ponudile deset nalazišta nafte, predstavnicima naftnih kompanija saopćio da je pravo na eksploataciju najvećeg od ponuđenih naftnih polja, Majnoona na jugu Iraka, dobio konzorcij koji predvodi Shell.

Pravo na korištenje obližnjeg naftnog polja Halfaya pripalo je konzorciju koji predvodi kineska državna naftna kompanija CNPC.

Po riječima ministra Al-Sharastanija, eksploatacija novih naftnih polja značajno će povećati iračku proizvodnju nafte: "To znači da ćemo u ogromnoj mjeri povećati proizvodnju sirove nafte u zemlji. Drugim riječima, Irak će, na vrhuncu eksploatacije, proizvoditi sedam miliona barela nafte dnevno, što je tri puta više nego što danas proizvodimo."

Za druga naftna polja, na obodu Bagdada i u sigurnosno nestabilnoj pokrajini Diyala, koja su se također našla na aukciji, nije stigla nijedna ponuda, izvijestio je BBC.

Irak je na trećem mjestu u svijetu po procijenjenim rezervama nafte, ali sigurnosno nestabilna situacija u zemlji još uvijek predstavlja krupnu prepreku na putu pune eksploatacije iračkoga naftnog blaga.