{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Irak poslao snage sigurnosti na naftni izvor Irana

F
20.12.2009. u 10:28
0
2
Irak poslao snage sigurnosti na naftni izvor Irana
0
Irak poslao snage sigurnosti na naftni izvor Irana
Foto: AFP/File
Irak je poslao svoje snage sigurnosti u okolinu udaljenog naftnog izvora koji je zauzeo Iran, rekli su dužnosnici, a iračka vlada je zatražila od Teherana da povuče svoje snage s područja njihove sporne južne granice.
Spor je dramatični pokazatelj povremeno napetih odnosa između dvije naftom bogate države koje su osamdesetih godina osam godina međusobno ratovale, ali danas im je zajedničko što vlade obiju zemalja vode šiiti.

"Mi ponovno tražimo od Irana da se pridržava dobrih odnosa koje je najavio s Irakom i njegovim narodom i odmah povuče svoje snage", rekao je glasnogovornik iračke vlade Ali al-Dabak televiziji Al-Arabija.

Iran, međutim, ne izgleda spreman odstupiti. Iranska je vojska u izjavi odbacila da je narušila irački suverenitet i pozvala se na sporazum o granici iz 1975. tvrdeći da je naftni izvor dio iranskog teritorija.

"Naše su snage na našem tlu i, na temelju međunarodnih granica, ovaj izvor pripada Iranu", rekla je iranska vojska u izjavi iranskoj satelitskoj televizijskoj stanici Al-Alam koja emitira na arapskom jeziku.

Iračka vojna i policijska pojačanja poslana su da se rasporede na oko kilometar od izvora broj četiri na naftnom polju Al-Fakkah oko 320 kilometara jugoistočno od Bagdada, po dvojici iračkih dužnosnika koji se nalaze blizu spornog područja.

Oba su izjave dali pod uvjetom da ostanu neimenovani.

Jedan od iračkih dužnosnika je rekao da su iranski vojnici dolazili i odlazili s izvora tokom subote. Do večeri su napustili izvor ostavivši za sobom izvješenu iransku zastavu, rekao je dužnosnik.

Admiral Mike Mullen, načelnik združenog štaba vojske SAD-a, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Bagdadu, rekao je da incident mora biti riješen između Irana i Iraka i da SAD ne planira intervenirati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: