Svijet
0

Irak: Poginule 22 osobe u eksploziji na tržnici

FENA
Bombaš samoubojica detonirao je kamion pun eksploziva na tržnici šijitskog sela Armili, 130 km od Kirkuka na sjeveru Iraka, ubivši najmanje 22 osoba i ranivši najmanje 50, javljaju u subotu agencije pozivajući se na policijske i medicinske izvore.

Subotnji napad dogodio se satima nakon što je u petak automobilom-bombom samoubojica ispred kafane u drugome selu u iračkome Kurdistanu blizu iranske granice ubio 26 i ranio najmanje 33 osobe.

Saleh Ali, bolnički liječnik u mjestu Tuz Khurmato gdje su prebačeni ranjenici, kazao je da su 22 osobe ubijene, a ranjeno 50 u subotnjem napadu u selu Armili, javlja američka agencija AP.

Armili se nalazi južno od Kirkuka, a policija je kazala za agenciju France presse da su se od siline eksplozije "brojne kuće srušile".

Prije dva mjeseca, u gradu Kirkuku bio je izveden napad kamionom bombom koji je usmrtio 12 osoba, a ranio 178.

AP javlja da oba napada, onaj u petka i subotnji, govore da se sunitski militanti regrupiraju kako bi izveli najsmrtonosnije napade automobilima bombama na pripadnike šijita, i to u područjima daleko od Bagdada gdje se odvija tri sedmice duga američka ofenziva.

U Bagdadu se u subotu američka vojska oglasila saopćenjem da je sedam američkih vojnika ubijeno u dva posljednja dana u Iraku, od čega šest u raznim napadima, uglavnom u Bagdadu.

Tim novim američkim žrtvama najmanje je 3.597 vojnika ili radnika koji rade za američku vojsku poginulo u Iraku od početka invazije u martu 2003, prema agenciji France Presse koja procjenu temelji na podacima iz Pentagona.