Svijet
0

Irak: Pet osoba poginulo u eksploziji bicikla bombe

FENA
Bicikl bomba eksplodirao je u nedjelju u blizini kafea koji je posluživao čajeve i hranu tokom sati ramazanskog posta, ubivši najmanje pet osoba na religijski mješovitom području u sjevernom Iraku, saopćila je policija.

Jutarnji napad desio se u mjestu Tuz Khormato, 210 kilometara sjeverno od Bagdada, dan nakon što je Al-Qaida u Iraku najavila ramazansku ofanzivu, javlja AP.

Svjedoci kažu da je dječak ostavio bicikl u blizini kafea koji se nalazi na popularnoj pijaci i koji je jedan od rijetkih koji rade uprkos ramazanskom postu.

Dvoje ubijenih nalazilo se u kafeu a troje na pijaci, kazao je policijski zvaničnik Abbas Mohammed.

Devetnaest osoba je ranjeno.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Ovo je najsmrtonosnije nasilje u danu u kojem se desio i napad automobilom bombom u zapadnom Bagdadu, koji je odnio jedan život, kao i pucnjava južno od grada u kojoj je ubijen jedan policajac.

U raketnom napadu u istočnom Bagdadu život je izgubila jedna osoba, a u mjestu Qarah Tappa, 110 kilometara sjeverno od Baqoubae, napadači su digli u zrak školu u kojoj su se trebali održati završni ispiti.

Ova krvoprolića razbila su nadanja vlade da bi miran ramazan mogao pokazati rezultate sedmomjesečne sigurnosne akcije u prijestonici.