Hoshiyar Zebari
0

Irak nema nikakvih problema s Ahmadinejadom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irački ministar vanjskih poslova izjavio je u četvrtak da Bagdad nema nikakvih problema u odnosima s predsjednikom susjednog Irana Mahmoudom Ahmadinejadom i da poštuje politički sistem svoga nekadašnjeg ljutog neprijatelja.

Hoshiyar Zebari izjavio je Reutersu da je Irak zabrinut nestabilnošću u Iranu nakon spornih predsjedničkih izbora, ali je dodao kako je malo vjerovatno da će se posljedice toga osjetiti u njegovoj zemlji.

"Mi kao Iračani poštujemo volju iranskog naroda i poštujemo njihov politički sistem i nismo u poziciji da sudimo o njegovom izboru", izjavio je Zebari.

Iran potresaju najteži nemiri od islamske reviolucije 1979. nakon predsjedničkih izbora na kojima je aktuelni tvrdolinijaški predsjednik Mahmoud Ahmadinejad proglašen pobjednikom.

Većina zapadnih zemalja dovela je u pitanje pravednost izbora i odbila je priznati Ahmadinejadovu pobjedu.

Zebari je izjavio da Irak, koji je vodio rat s Iranom u 1980-im, nema nikakvih problema s time što je Ahmadinejad ponovo potvrđen kao iranski lider.

"Nemamo nikakvih problema u odnosima s Ahmadinejadom jer on zna naše stavove, naše probleme i šta treba učiniti na jačanju iračko-iranskih odnosa na svakom polju", kazao je.

Od svrgavanja sunita Saddama Husseina 2003. odnosi između većinski šiitskih Iraka i Irana su se poboljšali, ali je prisustvo američkih vojnika u Iraku i dalje izvor napetosti s Teheranom.

Zebari je izjavio kako je malo vjerovatno da će Irak osjetiti posljedice od nestabilnosti u susjednoj zemlji ukoliko ne bude "dramatičnih promjena u Iranu".

Iran je dugo optuživan za finansiranje, naoružavanje i obuku antiameričkih šiitskih milicija, ali je irački ministar izjavio da taj uticaj Irana slabi.

"Ne tvrdim da miješanje nije prestalo. Ono je, međutim, rekao bih, manje, pogibeljno", kazao je.

Irački ministar vanjskih poslova u šestodnevnoj je posjeti Japanu do ponedjeljka i sastat će sa svojim japanskim kolegom Hirofumijem Nakasoneom i japanskim premijerom Taro Asom te s njima razgovarati o poboljšanju iračkoga poslovnog okruženja za privlačenje novih japanskih ulaganja.