{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Irak: Nasilje među šiitima u nevrijeme

F
31.8.2007. u 13:27
0
0
Irak: Nasilje među šiitima u nevrijeme
0
Irak: Nasilje među šiitima u nevrijeme
Foto: AP
Suparništvo i obračuni šiitskih frakcija u Iraku prijete da pomrače napredak koji su američke snage ostvarile u borbi protiv pripadnika Al-Qaide i ostalih ekstremista u toj zemlji.
Nasilje među šiitima, prisutno od svrgavanja bivšega iračkog predsjednika Saddama Husseina 2003. godine, eskaliralo je proteklih dana, u vrlo nezgodnom trenutku za Washington jer general David Patraeus i američki ambasador u Bagdadu Ryan Crocker sljedeće sedmice treba da podnesu Kongresu izvještaj o situaciji u toj zemlji.

Glavni učesnici nedavnih sukoba na jugu Iraka bili su Madhijeva vojska, milicija radikalnoga šiitskog vođe Muqtade al-Sadra i milicija Badr Vrhovnoga islamskog vijeća Iraka, najveće šiitske političke stranke, na čijem je čelu Abdul-Aziz al-Hakim.

U nasilju koje je u ponedjeljak tokom vjerske svečanosti izbilo u svetome šiitskom gradu Kerbali poginulo je više od 50 ljudi, a stotine hiljada hodočasnika napustile su grad.

Napetosti su doprinijela i ubistva, prije nekoliko sedmica, dvojice guvernera provincija, kao i više okršaja među pripadnicima Mahdijeve vojske i milicije Badr.

Sukobi među šiitskim frakcijama mogli bi, prema ocjeni agencije Associated Press, gurnuti jug Iraka, nastanjen pretežno šiitima, u višegodišnji haos poput onog u području Bagdada i ugroziti pozicije iračkog premijera šiita Nurija al-Malikija.

Američka agencija smatra da je glavni uzrok sukoba borba frakcija za kontrolu nad jugom zemlje, koji ne samo što je bogat naftom već bilježi znatan priliv novca i od miliona posjetilaca koji dolaze u svete gradove Nadžaf i Kerbalu.

Pored nasilja, neizvjesnoj budućnosti te regije doprinose i britanski planovi o postepenom smanjenju broja vojnika na jugu Iraka.

U Washingtonu će nepovoljan razvoj situacije u Iraku uoči podnošenja izvještaja Kongresu pružiti dodatne argumente protivnicima rata koji traže povlačenje 160.000 američkih vojnika iz te zemlje.

Postavlja se i pitanje kako bi američka vojska trebalo da reagira na međufrakcijske sukobe. Ostane li uzdržana, izgubit će reputaciju snaga koje garantiraju sigurnost u zemlji. Međutim, ako se umiješa, gotovo je izvjesno kako će morati da pojača vojno prisustvo na jugu, čime će stvoriti politički nepovoljan utisak da se rat širi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: