Svijet
0

Irak naručio naoružanje iz Kine vrijedno 100 miliona dolara

FENA
Irak je naručio vojnu opremu lakog naoružanja iz Kine vrijednu 100 miliona dolara jer Sjedinjene Države nisu u stanju udovoljiti zahtjevima Bagdada, naveo je Washington Post riječi iračkog predsjednika Jalala Talabanija.

Oružje je namijenjeno za iračku policiju, gdje je samo jedan od pet policajaca naoružan, navele su novine Talabanijeve riječi na svom web siteu u četvrtak, prenosi Reuters.

Irački predsjednik također je pozvao na brže američke isporuke oružja radi snaženja iračke vojske.

"Kapacitet naših tvornica nije dovoljan da nam osigura brzo sve što nam treba, čak i za vojsku", novine su navele riječi Talabanija, koji se nalazi u posjeti Sjedinjenim Državama.

"Jedan od naših zahtijeva je da ubrzamo isporuke oružja iračkoj armiji", kazao je.

Prošle je sedmice Pentagon objavio kako je spreman prodati oružje Iraku u vrijednosti do 2,3 milijardi dolara kako bi pomogao širenju njegove vojske da preuzme misije koje sada izvode američke i ostale strane snage.

Saopćio je da će prodati oružje, malokalibarsku municiju, eksplozive i komunikacijsku opremu, kao i nove dijelove za dodatna 32 helikoptera UH-1.

Novine pišu kako su američki zvaničnici priznali da se Washington suočava s problemima u isporuci svega što je Bagdadu potrebno.

"Radimo naporno kako bismo snabdjeli vlastite trupe. Naše tvornice rade za naše vlastite vojnike. Stoga, tačno je da nemamo mogućnosti da pružimo te puške i drugu opremu koju traže", izjavio je zvaničnik.