{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Irak - najskuplji britanski rat

F
27.8.2007. u 10:30
0
0
Irak - najskuplji britanski rat
0
Irak - najskuplji britanski rat
Rat u Iraku i nastojanja da se ta zemlja obnovi i postavi na noge koštali su britanske porezne obveznike skoro devet milijardi i 800 miliona eura, za trećinu više od svote koju je za tu namjenu izdvojio Gordon Brown dok je još bio ministar finansija u vladi Tonyja Blaira, piše u ponedjeljak Financial Times.
List, čiji su novinari izveli spomenutu računicu, navodi i da je rat u Iraku najskuplji sukob u kojem je Britanija bila angažirana od kraja Drugoga svjetskog rata i da ova brojka vjerovatno nije konačna budući da neki od troškova nisu uračunati.

Iako dosta visoka, suma koju je potrošila Britanija blijedi u poređenju sa 602 milijarde dolara koliko je poslije napada od 11. septembra 2001. za rat protiv terorizma u Afganistanu i Iraku izdvojila vlada Sjedinjenih Država, piše Financial Times.

Dnevnik Daily Telegraph istovremeno saznaje da britanskoj vojsci angažiranoj u sukobima u Iraku i Afganistanu nedostaju hiljade visoko obučenih pripadnika svih triju rodova oružanih snaga.

Upozoravajući podaci, kako piše list, pokazuju da je trećina radnih mjesta u sanitetskoj službi kopnene vojske nepopunjena; dok najiskusniji kadrovi napuštaju vojsku, ratno zrakoplovstvo i mornaricu siti zahtjeva da skoro sve vrijeme učestvuju u operacijama u inozemstvu i privučeni boljom plaćom u privatnom sektoru.

Daily Telegraph kao primjer navodi i podatak da je u zrakoplovstvu trenutno angažirano svega 15 posto neophodnih instruktora za let na tipu aviona "harier" koji je trenutno angažiran u sukobima u Afganistanu.

U britanskoj vojsci postoji i zabrinjavajući manjak pilota helikoptera, pripadnika mornaričke pješadije i stručnjaka za razminiranje, prenosi Daily Telegraph.

"Britansko povlačenje iz Basre preraslo u pravi haos", naslov je kojim The Independent u ponedjeljak opisuje pokušaj britanske vojske da policijski zapovjedni centar u ovom gradu na jugu Iraka preda iračkoj policiji.

Iračka policija je, naime, prenosi list izvještaje sa terena i izjave očevidaca, napustila objekte čim su se do njih dovezli pripadnici Mehdijeve vojske, šiitske milicije radikalnog imama Moqtade al-Sadra, i istog trenutka počeli da ih prazne.

Sadristi su, navodi Independent, odnijeli generatore, kompjutere, namještaj i odvozili automobile, rekavši da je sve to njihov ratni plijen.

Neprijatna epizoda, do koje dolazi u trenutku dok se Britanci pripremaju da u okviru planiranog povlačenja preostale vojnike iz Basre prebace na tamošnji aerodrom pokazuje moć koju u gradu ima milicija šiitskog imama.

Britanski vojni izvori, koje citira Independent, tvrde međutim da njihovi irački saveznici u gradu poriču bilo kakvo prisustvo Sadrove Mahdijeve vojske u dijelu Basre gdje je smješten policijski centar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: