{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Irak - najskuplji britanski rat

F
27.8.2007. u 10:30
0
0
Irak - najskuplji britanski rat
0
Irak - najskuplji britanski rat
Rat u Iraku i nastojanja da se ta zemlja obnovi i postavi na noge koštali su britanske porezne obveznike skoro devet milijardi i 800 miliona eura, za trećinu više od svote koju je za tu namjenu izdvojio Gordon Brown dok je još bio ministar finansija u vladi Tonyja Blaira, piše u ponedjeljak Financial Times.
List, čiji su novinari izveli spomenutu računicu, navodi i da je rat u Iraku najskuplji sukob u kojem je Britanija bila angažirana od kraja Drugoga svjetskog rata i da ova brojka vjerovatno nije konačna budući da neki od troškova nisu uračunati.

Iako dosta visoka, suma koju je potrošila Britanija blijedi u poređenju sa 602 milijarde dolara koliko je poslije napada od 11. septembra 2001. za rat protiv terorizma u Afganistanu i Iraku izdvojila vlada Sjedinjenih Država, piše Financial Times.

Dnevnik Daily Telegraph istovremeno saznaje da britanskoj vojsci angažiranoj u sukobima u Iraku i Afganistanu nedostaju hiljade visoko obučenih pripadnika svih triju rodova oružanih snaga.

Upozoravajući podaci, kako piše list, pokazuju da je trećina radnih mjesta u sanitetskoj službi kopnene vojske nepopunjena; dok najiskusniji kadrovi napuštaju vojsku, ratno zrakoplovstvo i mornaricu siti zahtjeva da skoro sve vrijeme učestvuju u operacijama u inozemstvu i privučeni boljom plaćom u privatnom sektoru.

Daily Telegraph kao primjer navodi i podatak da je u zrakoplovstvu trenutno angažirano svega 15 posto neophodnih instruktora za let na tipu aviona "harier" koji je trenutno angažiran u sukobima u Afganistanu.

U britanskoj vojsci postoji i zabrinjavajući manjak pilota helikoptera, pripadnika mornaričke pješadije i stručnjaka za razminiranje, prenosi Daily Telegraph.

"Britansko povlačenje iz Basre preraslo u pravi haos", naslov je kojim The Independent u ponedjeljak opisuje pokušaj britanske vojske da policijski zapovjedni centar u ovom gradu na jugu Iraka preda iračkoj policiji.

Iračka policija je, naime, prenosi list izvještaje sa terena i izjave očevidaca, napustila objekte čim su se do njih dovezli pripadnici Mehdijeve vojske, šiitske milicije radikalnog imama Moqtade al-Sadra, i istog trenutka počeli da ih prazne.

Sadristi su, navodi Independent, odnijeli generatore, kompjutere, namještaj i odvozili automobile, rekavši da je sve to njihov ratni plijen.

Neprijatna epizoda, do koje dolazi u trenutku dok se Britanci pripremaju da u okviru planiranog povlačenja preostale vojnike iz Basre prebace na tamošnji aerodrom pokazuje moć koju u gradu ima milicija šiitskog imama.

Britanski vojni izvori, koje citira Independent, tvrde međutim da njihovi irački saveznici u gradu poriču bilo kakvo prisustvo Sadrove Mahdijeve vojske u dijelu Basre gdje je smješten policijski centar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: