Svijet
0

Irak najopasnija zemlja za novinare

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Organizacija za zaštitu prava novinara pozvala je iračku vladu da prekine s progonom i zastrašivanjem novinara, saopćivši da je Irak za njih najopasnija zemlja.

U otvorenom pismu premijeru Nuriju al-Malikiju Odbor za zaštitu novinara (CPJ), sa sjedištem u New Yorku, saopćio je da su irački mediji učinili značajan napredak od američke invazije 2003. godine ali da su sada suočeni sa ozbiljnim izazovima, prenio je Reuters.

"Na putu napretka irački novinari su platili visoku cijenu," saopšćio je CPJ navodeći da je proteklih mjeseci zabilježen niz napada i slučajeva zlostavljanja novinara od strane vladinih funkcionera u raznim dijelovima Iraka.

Odbor za zaštitu novinara trvrdi da je Irak najopasnija zemlja za novinare, s obzirom na to da je od invazije 2003. poginulo 139 novinara i 51 član novinarskih ekipa.

Izvještavajući o sukobima u toj zemlji, novinari su bili izloženi napadima raznih grupa, eksplozijama, a neke je ubila američka vojska.

Organizacija za zaštitu novinara poziva iračku vladu da osudi napade i zastrašivanja novinara, provede istragu i privede pravdi odgovorne.

Također je pozvala Al-Malikijevu administraciju da izvrši pritisak kako bi američke snage poštovale odluku iračkog suda i oslobodile Ibrahima Yasama Mohammeda, fotografa koji je honorarno radio za Reuters i koji je bez optužnice u pritvoru od 2008. godine.

Predstavnik američke vojske je saopćio da vojska SAD-a nije dužna poštovati odluke lokalnog suda i da će nastaviti držati fotografa u pritvoru.