Svijet
0

Irak: Najmanje 26 osoba poginulo u samoubilačkom napadu tokom sahrane

FENA
Najmanje 26 osoba je poginulo u subotu kada se bombaš samoubica raznio bombom u toku sahrane na sjeveru Iraka, saznaje se iz bolničkog izvora.

Napad, u kojem je povrijeđeno 46 osoba, dogodio se u gradiću Bašikah, 20 kilometara sjeverno od Mosula, kada je bombaš samoubica ušao pod šator podignut za sahrane, gdje su prijatelji i komšije izjavljivali saučešće porodici, rekao je doktor Šeth Abed u bolnici u Mosulu.

Cilj napada je bila sahrana 45-godišnjeg muškarca koji je umro u prometnoj nesreći, iz zajednice šabak, kurdske tajne sekte. Ova zajednica ima oko 30.000 pripadnika koji žive na granici s Turskom.

U drugom napadu, jedan policajac je ubijen i dva su povrijeđena u eksploziji podmetnute naprave jugoistočno od Mosula, dok su čovjek i žena poginuli u eksploziji bombe prilikom prolaska automobila koji je prevozio poljoprivrednike u blizini Dudžaila, 60 kilometara sjeverno od Bagdada.

Sukobi gotovo svakodnevno pogađaju Irak i više od 4.000 ljudi je poginulo od početka godine, prema bilansu koji je pripremila novinska agencija AFP na osnovu medicinskih i policijskih izvora.

U petak je u dvostrukom napadu bombom poginulo 30 ljudi, a povrijeđeno 24 ispred džamije u koju su suniti i šiiti pozvani da se zajedno mole na sjeveru Bagdada.

Dvije naprave su eksplodirale, jedna poslije druge, ispred sunitske džamije El-Salam u središtu Bakube, 60 kilometara sjeverno od Bagdada, kada su vjernici već otišli iz ovog kultnog mjesta.