Svijet
0

Irak na pragu kolapsa i podjele

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanska nevladina grupa za društvena istraživanja upozorila je da se Irak susreće sa jasnom mogućnošću kolapsa i podjele. U svome izvještaju Chatham House, čije je sjedište u Londonu, navodi da je iračka vlada većim dijelom već nemoćna i bez ikakva uticaja u mnogim dijelovima zemlje.

Direktor za Bliski istok Chatham Housa Michael Lowe kazao je kako "nije jedan građanski rat" u Iraku, nego ih je "najmanje sedam, ako ne i osam".

Mada se u izvještaju kaže da nedavna vojna taktika nije uspjela smanjiti nasilje, također se predviđa da se iračke snage sigurnosti neće biti u stanju nositi sa situacijom u zemlji ako se međunarodne snage povuku.

Američki ambasador u Iraku Ryan Crocker rekao je međutim reporterima u Bagdadu da je ohrabren jer napadi automobilima-bombama nisu uspjeli izazvati obnovu širega sektaškog nasilja.

On je također rekao da iračka vlada ostvaruje napredak u pravcu političkih rokova koje je postavio Washington.

Chatham House, međutim, strategiji koju su postavile Sjedinjene Države i Britanija daje slabe ocjene a Lowe kaže da stragija ne uspijeva dijelom i zbog toga što ne prihvata realnost političke i socijalne rascijepljenosti Iraka.

U svom izvještaju Chatham House predlaže promjenu američke i britanske strategije. Izvještaj preporučuje kontakte sa sunitima i radikalnim šiitskim klerikom Moqtadom al-Sadrom i pokretanje pitanja federalizma i raspodjele prihoda od nafte.

Chatham House, prenosi VoA, tvrdi da sadašnja američka strategija ne može stvoriti uvjete neophodne za rješenje političkih razlika u Iraku.

Dok strane sile mogu biti od pomoći u procesu pomirenja, ova grupa za istraživanja u oblasti vanjske politike tvrdi da "rješenje za Irak treba naći u samom Iraku".