Izvještaj inspektora Bovena
0

Irak manje siguran nego prije godinu dana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irak je manje siguran nego prije godinu dana, a sigurnosna situacija u zemlji se pogoršava, naveo je specijalni inspektor za rekonstrukciju Iraka Stewart Boven u izvještaju koji je objavljen u subotu.

"Irak je i dalje izuzetno opasno mjesto za rad", istakao je Boven u izvještaju na 172 stranice koji kvartalno upućuje Kongresu i administraciji američkog predsjednika Baracka Obame, prenio je AP.

U izvještaju je navedeno da je u junu poginulo 15 američkih vojnika, što je najveći broj američkih žrtava u posljednje dvije godine u Iraku.

Boven je istakao i da je povećan broj minobacačkih napada na "zelenu zonu" u Bagdadu gdje su smješteni uredi vlade i stranih ambasada, kao i pokušaja ubistava iračkih političara, snaga sigurnosti i sudaca.

On je upozorio da u trenutku kada su zajednički napori američkih i iračkih snaga doveli do smanjenja opasnosti od pobunjeničkih grupa pripadnici paravojnih grupa su ono što sada zabrinjava.

Oko 47.000 američkih vojnika trebalo bi da bude povučeno iz Iraka do kraja godine, prema odredbama bilateralnog sigurnosnog sporazuma.

Ukoliko se to dogodi, američka ambasada u Bagdadu će preuzeti odgovornost za obuku iračkih policajaca, što Boven ocjenjuje kao veoma "izazovan" posao za manje od 200 savjetnika koji će biti raspoređeni na tri lokacije, a zaduženi za pružanje podrške iračkoj policiji u 10 od 18 provincija.