Svijet
0

Irak: Još 3.000 američkih vojnika ide kući

FENA
Američka vojska vratit će kući 3.000 vojnika iz iračke provincije Dijala, što je drugi veliki kontingent koji napušta Irak otkad je počelo smanjivanje broja vojnika Sjedinjenih Država u toj zemlji, saopćili su u srijedu američki vojni dužnosnici u Bagdadu.

Vojnici 1. jurišne divizije neće biti zamijenjeni novom jedinicom kada u januaru iduće godine napuste etnički i vjerski mješovitu provinciju Dijala, sjeverno od Bagdada.

Umjesto borbenog tima 4. udarne brigade nadzor nad oblasti u blizini Bagdada preuzet će 2. pješadijska divizija, najavila je glasnogovornica američkih snaga u sjevernom Iraku Peggy Kageleiry.

Većina vojnika bit će kod kuće za Božić, mada će svakako neki od njih ostati, rekla je Kageleiry, prenosi agencija Reuters.

Oko 2200 marinaca iz 13. ekspedicione jedinice napustilo je zapadnu provinciju Anbar krajem septembra, u skladu s planom američkog predsjednika Georgea W. Busha o smanjivanju broja vojnika u Iraku.

Agencija Reuters podsjeća da je sredinom februara ove godine Bush u Irak poslao dodatnih 30.000 američkih vojnika kako bi pomogli da se zaustavi klizanje Iraka u sektaški građanski rat.

U Iraku je raspoređeno oko 162.000 američkih vojnika, potvrdio je Pentagon.

Američki i irački dužnosnici navode da su brojnije trupe, efikasnije iračke sigurnosne snage i primjena "patroliranja susjedstvom" dovele do ozbiljnog smanjenja stradanja civila i američkih vojnika u protekla dva mjeseca.