Svijet
0

Irak: Iranski i američki stručnjaci sastat će se 18. januara

FENA
Američki i iranski stručnjaci sastat će se iduće sedmice i raspravljati o sigurnosnim pitanjima uoči očekivanoga novog kruga razgovora o iračkoj stabilnosti, izjavio je u ponedjeljak irački ministar vanjskih poslova.

Ministar Hoshyar Zebari kazao je kako su se dvije strane saglasile da u Bagdadu održe četvrti krug razgovora na ambasadorskom nivou, ali da se o datumu još raspravlja, javio je AP.

Sastanak sigurnosnih, vojnih i diplomatskih stručnjaka održat će se ipak 18. decembra kako bi raspravljali o tehničkim pitanjima, kazao je.

"To će biti tehnički sastanak koji će uslijediti za prošlim sastankom stručnjaka za sigurnost", izjavio je on.

Zebari je izrazio uvjerenje u pozitivan tok drugog kruga razgovora između ambasadora dviju zemalja.

"Mi, zapravo, dobijamo pozitivne signale i iz Irana i iz Washingtona", kazao je.

Dvije strane su se tokom juluskih razgovora saglasile da uspostave potkomitet za sigurnost koji bi nastavio s razgovorima o obnovi stabilnosti u Iraku. Potkomitet se prvi put sastao u augustu u Bagdadu i dogovorio o kasnijem ponovnom sastanku.

Zebarijeva izjava uslijedila je dan nakon što je Iran saopćio da proučava irački prijedlog da se razgovori o sigurnosti održe s Amerikancima u januaru.

Raniji sastanci završeni su bez zaključaka jer je Iran odbijao američke navode da podržava šiitske pobunjeničke grupe dostavljajući im materijal za proizvodnju bombi koje ubijaju američke vojnike.