Razmjena tehnologija
101

Irak i Turska pokreću vojnu saradnju u cilju održavanja stabilnosti Bliskog istoka

FENA
Turski i irački zvaničnici potpisali Memorandum o saradnji (Foto:Twitter)
Turski i irački zvaničnici potpisali Memorandum o saradnji (Foto:Twitter)
Šef Ureda za odbrambenu industriju Turske (SSB) Ismail Demir izjavio je kako Turska podržava sve korake koji se poduzimaju za uspostavljanje mira i stabilnosti u Iraku.

Demir je održao zajedničku konferenciju za novinare sa šefom iračke odbrambene industrije Muhammedom Derracijem nakon sastanaka u Bagdadu, glavnom gradu Iraka.

Navodeći da su se dobri odnosi s Irakom razvili na mnogim područjima, Demir je rekao kako će se saradnja nastaviti i u vojnoj industriji.

"Područje odbrambene industrije bit će jedno od njih. Podržat ćemo korake poduzete na polju mira i stabilnosti u Iraku. Razgovori koje ovdje vodimo će voditi ka dugoročnoj saradnji i zajedničkom radu na različitim poljima", naveo je turski zvaničnik.

Derraci je kazao da se odnosi između dvije zemlje temelje na duboko ukorijenjenoj prošlosti i dodao:

"Dogovorili smo se o prenosu tehnologije iz Turske u Irak. S turske strane vidjeli smo veliko razumijevanje u pogledu zajedničke vojne industrije između Iraka i Turske", rekao je Derraci.

Poručio je kako će Turska i Irak zajedno nadgledati antiterorističke operacije iračkih vojnih snaga.

"Sistemi praćenja lakog naoružanja, municije i aviona bit će proizvedeni u Iraku. Potpisan je i zajednički memorandum o razumijevanju za proizvodnju sigurnosnih balona za praćenje graničnih i antiterorističkih operacija naših snaga", poručio je Derraci.