Svijet
0

Irak: Dvostruko manje civilnih žrtava u septembru

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Broj ubijenih civila u nasilju širom Iraku opao je za 50 posto u septembru, sudeći po podacima vlade objavljenim u ponedjeljak, što se podudarilo sa smanjenjem broja američkih vojnih žrtava pripisanom povećanju broja vojnika.

Informacija koju su pružila ministarstva zdravstva, unutrašnjih poslova i odbrane pokazuje da su registrirana 884 ubistava civila u septembru, što je najniži mjesečni broj žrtava u ovoj godini i predstavlja pad sa 1.773 ubijena civila u augustu, javio je Reuters.

Te brojke također su najniže otkako je Washington počeo slati dodatnih 30.000 vojnika u Irak u okviru sigurnosne akcije slamanja Al-Qaide i ostalih sunitskih militanata i šiitskih milicija širom zemlje.

Ukupno 850 civila je ranjeno u septembru, saudeći po brojkama ministarstava, što je također znatno ispod prošlomjesečne brojke od 1.559 ranjenih.

Akcija koja je pokrenuta u Bagdadu sredinom februara i potom se proširila na ostala nemirna područja ima za cilj kupiti vrijeme iračkim liderima za postizanje političkih ciljeva kojima se namjerava pomiriti većinske šiite i manjinske sunite.

Pad nasilja nad civilima uslijedio je uaprkos upozorenju Al-Qaide na početku ramazana, prije više od dvije sedmice, da će pojačlati napade tokom muslimanskoga svetog mjeseca i napadati plemenske vođe koje sarađuju sa snagama sigurnosti.