Svijet
0

Irak: Dosad poginulo 2.500 američkih vojnika

FENA
U Iraku je poginulo 2.500 američkih vojnika u više od tri godine sukoba koji je američke i savezničke snage uhvatio u zamku borbe s nezaustavljivom pobunom, saopćio je Pentagon.

Taj ključni broj objavljen je nekoliko dana nakon što je predsjednik George W. Bush, u nadi da će osnažiti posrnulu američku javnu podršku ratu, iznenada posjetio Irak. U Kongresu su neki demokrati ponovili pozive za postavljanje vremenskog okvira za povlačenje 127.000 američkih vojnika iz Iraka, javio je Reuters.

"Svaki predsjednik koji prolazi kroz ratna vremena osjeća veoma duboku odgovornost za slanje muškaraca i žena u taj sukob, on osjeća veoma duboko bol koju porodice osjećaju, i ovaj predsjednik nije drugačiji od ostalih", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Tom Snow.

"Predsjednik je uz ostalo izjavio da ovi ljudi nisu poginuli uzalud", kazao je.

Od 2.500 pogibija, tvrdi Pentagon, 1.972 su se dogodile u borbi, a 528 u neborbenim okolnostima poput saobraćajnih nesreća ili samoubistava. Pored toga, Pentagon je saopćio da je 18.490 vojnika ranjeno u ratu koji je počeo u martu 2003. invazijom pod američkim vodstvom kako bi se svrgnuo predsjednik Saddam Hussein.

Svakog dana rata preosječno poginu dva američka vojnika. Prosječne mjesečne žrtve iznose 64 vojnika.

Zastupnik Ike Skelton, demokrat iz Missourija, primijetio je da "tužna vijest koju smo primili predstavlja tužan rekord", a Zastupnički dom održao je minut šutnje.

Deseci hiljada Iračana su ubijeni, a prema nekim procjema ta brojka iznosi oko 40.000 ljudi. Sektaško nasilje planulo je u februaru bombaškim napadom na šiitsku džamiju u Samari, a samo u Bagdadu svakog mjeseca bude ubijeno na stotine ljudi.